Pachnie masłem, pomaga alzheimerowi
2 sierpnia 2012, 12:53Diacetyl (DA) nadaje charakterystyczny maślany smak i zapach popcornowi do mikrofalówek, margarynom czy pieczywu. Choć występuje naturalnie także w fermentowanych napojach, np. piwie, wydaje się, że właśnie przez DA pracownicy przemysłu spożywczego mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż diacetyl nasila proces agregacji neurotoksycznego białka beta-amyloidu.
Otyłość - światowy problem
2 sierpnia 2012, 12:32Otyłość jest jednym z głównych problemów zdrowia, towarzyszącym człowiekowi od najdawniejszych czasów. W 1997 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za chorobę cywilizacyjną. Na przełomie lat 1980-2008 liczba osób z nadmierną masą ciała zwiększyła się dwukrotnie. W 1980 roku otyłość została zdiagnozowana u 5% mężczyzn i 8% kobiet, a już w 2008 roku problem ten dotyczył 10% mężczyzn i 14% kobiet
Ciemniejsi lecą dalej
30 lipca 2012, 12:50Danaidy wędrowne (Danaus plexippus) z czerwieńszymi skrzydłami latają dalej niż jasnopomarańczowe motyle.
Ryżanki w kosmosie
30 lipca 2012, 05:21Japońska agencja kosmiczna (JAXA) przygotowała specjalne akwarium, które trafiło na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Nie będzie ono miało jednak na celu zapewnienie astronautom rozrywki czy odprężenia. Naukowcy chcą się przekonać, w jaki sposób mikrograwitacja wpływa na organizmy morskie.
3-godzinne seksmaratony odbierają im siły
20 lipca 2012, 11:43Po kolejnych 3-godzinnych maratonach seksualnych mątwy Euprymna tasmanica są tak wyczerpane, że przez pół godziny pływają o połowę wolniej niż zwykle.
Ewolucja - reloaded
12 lipca 2012, 12:52Naukowcy z Georgia Institute of Technology posłużyli się procesem zwanym ewolucją paleoeksperymentalną i umieścili gen bakterii sprzed 500 mln lat we współczesnym organizmie - pałeczce okrężnicy (Escherichia coli).
Nowy dodatek do pasty: enzym z bakterii występujących na glonach
5 lipca 2012, 09:49Zespół naukowców z Newcastle University odkrył, że wykorzystując enzym wyizolowany z Bacillus licheniformis, bakterii występujących na powierzchni glonów, można ulepszyć pasty do zębów.
Wyjaśniono, czemu palenie zwiększa ryzyko ciąży pozamacicznej
3 lipca 2012, 11:37Palenie papierosów prowadzi do zmian w jajowodach, które przypominają środowisko macicy. Szczególnie ważne wydaje się zmniejszenie ekspresji genu BAD. Naukowcy z Centrum Zdrowia Reprodukcyjnego w Edynburgu uważają, że ich odkrycie w dużej mierze wyjaśnia związek między uzależnieniem od nikotyny a ciążą pozamaciczną.
Pizza skrojona na miarę dorosłego
2 lipca 2012, 10:24Prof. Mike Lean z Uniwersytetu w Glasgow i biznesmen Donnie Maclean stworzyli zrównoważoną odżywczo pizzę. Jak zapewniają panowie, zawiera ona 30% zalecanej normy witamin, minerałów, kalorii, białek oraz węglowodanów.
Dlaczego zawał zwiększa ryzyko kolejnego zawału?
29 czerwca 2012, 09:12Zawał serca nie tylko uszkadza tkankę mięśniową serca wskutek niedotlenienia. Uruchamia też kaskadę zapalną, która pogarszając miażdżycę, zwiększa ryzyko kolejnego zawału czy udaru.